Výhody kávovarů Lamanti
Z mlýnku káva putuje do spařovací jednotky, kde dochází k její extrakci horkou vodou. Před tím je však třeba, aby byla káva řádně upěchována. Stlačení by mělo být rovnoměrné a pro přípravu kávy je velmi důležité. Mimo jiné určuje, jak rychle horká voda kávou proteče a zda-li dokáže do šálku přenést ze zrnkové kávy maximum její chuti. Pokud horká voda proteče příliš rychle, přicházíte o chuť i aroma a káva může být kyselá. Pokud bude naopak extrakce pomalá, hrozí, že se do nápoje vyluhuje více látek, než je žádoucí.
Na jedno espresso obvykle připadá 7g kávy a 35 – 40ml vody. Ti, kteří mají v oblibě kávu silnější nebo kávu s výrazným aroma, si ji připravují často i z více gramů. Proto by při výběru kávovaru měli spařovací jednotce věnovat náležitou pozornost. Pokud totiž nemá dostatečný výkon, negativně to ovlivní samotnou extrakci a s tím i výslednou chuť kávy. Nejsnáze si výkon spařovací jednotky ověříte tak, že necháte kávovar připravit dvě espressa najednou. Pokud je dokáže připravit současně na jedno namletí (ze 14g kávy), výkon bude s největší pravděpodobností dostatečný. V případě, že kávu dělá opakovaně s postupným namletím, znamená to, že spařovací jednotka nemá potřebný výkon.
Ve spařovací jednotce získává Váš šálek kávy svou charakteristickou chuť a vůni. Je proto zřejmé, že je třeba ji udržovat stále čistou a nepodceňovat její pravidelné čištění. Při výběru kávovaru si proto nezapomeňte zjistit, jak o ni správně pečovat. Spařovací jednotka, pokud nemá vlastní čistící systém, by měla být dobře přístupná a snadno omyvatelná. V případě, že tomu tak není, hrozí její zanášení, což může negativně ovlivnit chuť nápoje či v krajním případě ohrozit zdravotní nezávadnost připravovaných nápojů. Podrobnější informace jsme pro vás shrnuli níže, v odstavci Údržba kávovaru.
Kávovary Lamanti byly navrženy tak, aby šetřily váš čas a zároveň obstály i v náročném prostředí gastroprovozů. Patentovaná spařovací jednotka s automatickým systémem čištění je jedním z mnoha inovativních řešení, díky kterým zvládne údržbu kávovaru opravdu každý. Bez nutnosti složitého rozebírání a zdlouhavého čištění jednotlivých dílů. Kávovar vás krok za krokem provede celým čistícím cyklem pomocí jednoduchých pokynů, které se průběžně zobrazují na displeji.
Pro správnou extrakci kávy je nutná správná teplota vody, tj. 88 – 92 °C. Na tento parametr se určitě zaměřte, protože mnoho kávovarů tento údaj vůbec neuvádí. Světleji pražené kávy potřebují teplotu vody okolo 88 stupňů. Naopak tmavě pražené snesou teplotu vyšší. Na trhu můžete narazit na kávovary, které nedokáží vodu ohřát na požadovanou teplotu a extrakce kávy pak neproběhne tak, jak by měla.
Při správné teplotě se z kávy uvolní aromatické látky a rozvinou se všechny, i ty nejmenší nuance chutí. Některé kávovary nedokáží vodu ohřát na požadovanou teplotu a extrakce kávy pak neproběhne tak, jak by měla. Při příliš nízké teplotě může být káva kyselá a neudrží správnou cremu. Teplota vody by měla být nastavitelná, s ohledem na různé způsoby přípravy ideálně pro každý kávový nápoj zvlášť.
Ruku v ruce s výkonnými termobloky, které zodpovídají mimo jiné právě za správnou teplotu vody, jde i schopnost kávovaru produkovat dostatek páry. Bez ní nebudete schopni správně napěnit mléko a servírovat nadýchané mléčné speciality jako je cappucicno či latte. Abyste si ověřili, že má kávovar dostatečný výkon, nechte jej produkovat souvislé množství páry po dobu nejméně 30-40 sekund.
Kávovary Lamanti disponují 2 nezávislými termobloky, jejichž výkon přípravu mléčných specialit významně urychluje, protože odpadá zdlouhavé nahřívání na vyšší teploty.
Většina baristů Vám potvrdí, že kvalitní kávovar by měl mít tlak 15 barů a více. To platí zejména pro automatické kávovary. Ještě důležitější však je, zda jej dokáže udržet souvisle. Pokud totiž kávovar vyvine tento tlak pouze na začátku spařování kávy a poté klesne, je to velmi znát na výsledné chuti kávy. Jen pro zajímavost. Pákové kávovary v gastro provozech mají většinou jen cca 9 barů, ale důležité je, že tento tlak dokáží držet stabilně, stále stejný dostatečně dlouho dobu.
Mlýnek je stěžejní součást kávovarů, protože stupeň mletí přímo ovlivňuje výslednou chuť připraveného nápoje. Při výběru proto věnujte pozornost tomu, zda má mlýnek nastavitelnou hrubost mletí. Kávovary Lamanti nabízí vysoce kvalitní mlýnky s velmi precizní kalibrací hrubosti mletí, přesto je jejich provoz tichý díky jejich pečlivému odhlučnění.
Pravidelné čištění a údržba kávovaru jsou základem pro jeho bezproblémový provoz a výbornou chuť servírované kávy.
Čistota kávovaru, jak už bylo řečeno, je pro kvalitu připravovaných nápojů stěžejní a nelze ji zanedbávat. Proto jsme se zaměřili na vývoj automatického systému čištění, který by byl efektivnější, ale zároveň snadný a rychlý, s minimálními nároky na obsluhu. Tak, aby údržbu zvládl opravdu každý.
Společnost Lamanti nabízí komplexní řešení péče o Váš kávovar, včetně vlastní kolekce účinných čistících prostředků. Praktická balení různých velikostí jsou vhodná pro domácí použití, malou či velkou kancelář, i restaurace. Účinnost prostředků je garantovaná pro všechny typy automatických kávovarů všech značek a zaručuje ideální volbu pro jejich dlouhou životnost při pravidelném používání.
Po delší době používání kávovaru je nutné přístroj důkladněji vyčistit. Pro tento proces potřebujete originální čistící tablety Lamanti. V okamžiku, kdy kávovar potřebuje vyčistit spařovací jednotku, zobrazí na displeji nápisy „Čištění varné jednotky“. Stiskem tlačítka údržby spustíte proces čištění varné jednotky.
V závislosti na tvrdosti vody Vás po určité době používání vyzve kávovar k odvápnění. Pro odvápnění používejte pouze originální odvápňovací roztok Lamanti. V okamžiku, kdy kávovar potřebuje odvápnit, zobrazí na displeji nápisy ODVÁPNIT a STISKNOUT PROPLACH. Stiskem tlačítka údržby spustíte proces odvápnění.